Kohti kestävää energiantuotantoa
Vuonna 2024 noin 6 % energiantuotannostamme oli fossiilisilla polttoaineilla tuotettua. Jatkamme siirtymää ja monipuolistamme nykyistä energiantuotantoamme vuoteen 2030 mennessä kustannustehokkailla, fossiilittomilla tuotantoratkaisuilla, kuten sähkökattiloilla ja kaukolämpöakuilla. Energiantuotannossa käytettävien polttoaineiden monipuolistaminen mahdollistaa luotettavan ja uudenaikaisen kaukolämmön ja siihen liittyvät energiapalvelut ja -ratkaisut asiakkaillemme.
Käytämme energiantuotannossamme polttoaineena muun muassa biomassaa, jonka hankimme metsätalouden PEFC- ja FSC-sertifioinnein. Tunnistamme, että tämä ei riitä ja siksi selvitämme mahdollisuuksiamme varmistua luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta muillakin keinoin sopimuskauden aikana hankinnoissamme. Yksi tällainen keino on huolellisuusvelvoitteen noudattaminen ja tarkastuskäynnit polttoaineen toimittajilla sopimuskauden aikana. Käytämme energiantuotannossamme myös kierrätykseen kelpaamatonta ainesta, josta on eroteltu ennen polttamista kierrätykseen kelpaava materiaali. Näin tuemme kiertotaloustavoitteita sekä kotimaassa että EU-alueella.
Tutustu energiantuotannossamme käyttämiimme polttoaineisiin
Tehostamme myös energiantuotantomme energiatehokkuutta esimerkiksi pienentämällä kaukolämpöjärjestelmän lämpöhäviöitä. Kuluvan sopimuskauden (2017- 2025) tehostamistavoitteemme saavutimme kaksi vuotta etuajassa. Jatkamme Energiatehokkuussopimuksen uudelle kaudelle vuonna 2026. Lisätietoa energiatehokkuussopimuksista Motivan sivuilta.
Käytämme maa-alueillamme menetelmiä, kuten vuosittaista vieraskasvilajien kartoitusta ja poistoa. Tällä pyrimme estämään ja vähentämään haitallisten vierasperäisten lajien vaikutuksia maa- ja vesiekosysteemeihin sekä pitämään vieraslajien määrän kurissa tai karsimaan niitä. Tuemme, esimerkiksi Vesijärvisäätiön kautta, luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelua ja ennallistamista.
Haemme uusia energiantuotannon ratkaisuja. Teemme tutkimus- ja kehitysyhteistyötä Lahden seudun ja Päijät-Hämeen kehitystä edistävien toimijoiden kanssa, kuten LUT, LAB ja LADEC.
Tavoitteenamme on vähentää jätteiden syntymistä ennaltaehkäisyn ja uudelleenkäytön keinoin. Jätteitä toiminnastamme kuitenkin syntyy ja ne me kierrätämme tai tarjoamme hyötykäyttöön, esimerkiksi polttamisessa syntyvää tuhkaa, mahdollisuuksien mukaan.
Pyrimme varmistamaan ympäristön kuormituksen kannalta vähintään vaaditunmukaisen kemikaalien ja jätteiden käsittelyn niiden koko elinkaaren ajan lakien ja sovittujen kansainvälisten toimintakehysten mukaisesti ja toiminnassamme minimoimme niiden vapautumista ilmaan, veteen tai maahan toimintaohjein, jotka liitämme sopimuksiin.
Kehitämme energiantuotantoamme ja sen kykyä sopeutua toimintaympäristöömme liittyviin riskitekijöihin. Kehitämme ilmastomuutokseen ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvää henkilöstön koulutusta, tietämyksen lisäämistä sekä asiakkaiden, alihankkijoiden ja muiden sidosryhmiemme valmiuksia. Liiketoimintamme politiikat, strategiasuunnittelu ja toteuttaminen sisältävät ilmastomuutosta koskevia toimenpiteitä, joista voit lukea vastuullisuuden ja kestävän kehityksen ohjelmastamme.
Hiilijalanjälki
Hiilijalanjälki on henkilön, tapahtuman, organisaation, palvelun/tuotteen aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen kokonaispäästöjen määrä. Se mitataan hiilidioksidiekvivalenttitonneissa (tCO2ekv) määritettyä toimintoa tai yksikköä kohti.
Organisaation hiilijalanjälki viittaa kasvihuonekaasupäästöihin, jotka syntyvät sen omassa toiminnassa ja koko arvoketjussa. Lahti Energian hiilijalanjälki kattaa kasvihuonekaasupäästöjen määrän koko arvoketjussa, mukaan lukien esimerkiksi energian tuotannon, logistiikan ja myydyt tuotteet/palvelut.
Laskemme Greenhouse Gas (GHG) -protokollan mukaiset kasvihuonekaasupäästömme vuosittain. Raportoimme vuodesta 2023 alkaen muutokset päästöissämme käyttäen vuotta 2022 vertailuvuotena. Luvut eivät sisällä biogeenisiä kasvihuonekaasupäästöjä.
Vuosittaiset fossiiliset GHG-kasvihuonekaasupäästömme*, tCO2ekv
2022 | 251 289 |
2023 | 238 823 |
2024 | 239 796 |
*Perusvuoden 2022 ja vuoden 2023 lukuja on korjattu laskentatietojen tarkentuessa vuonna 2024 täsmentyneillä tiedoilla.
Toimitusvarma energiantuotanto
Toimitusvarmalla energiantuotannolla luomme turvaa, huoltovarmuutta, elinvoimaa ja hyvinvointia asiakkaillemme, Lahden seudun asukkaille sekä yhteiskunnalle. Turvaamme osaltamme sähkön toimitusvarmuutta koko Suomessa: Olemme osa kansallista tehoreserviä sähkönkäytön ääritilanteissa.
Luonnon monimuotoisuusohjelma